Hommes galerie voor hedendaagse kunst
Charloisse Kerksingel 14 / 3082 DA Rotterdam / Nederland
T +31(0) 624715144 /  do. vij. za. van 2-6 open en op afspraak

Piet Rogie

Piet Rogie

Piet Rogie (België, 1954) is een dubbeltalent. Hij volgde zowel een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent (1972-1978) als aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen (1976-1978). In 1979 vestigde hij zich in Rotterdam als danser en choreograaf. 

Rogie als kunstenaar schildert en tekent. In zijn beeldend werk onderzoekt hij contrast tussen licht en donker, transparantie dan wel ondoorzichtigheid en de werking van kleuren ten opzichte van elkaar. Veel gelaagdheid en de stofbehandeling van het oppervlak krijgt eveneens aandacht. Rogie gebruikt diverse media: acrylverf, pastel, aquarel, potlood en houtskool. Soms apart, soms over elkaar heen. 

Zijn thematiek is divers, er zijn series van fragiele tekeningen van koppen en lichamen. Schilderijen waarin kleur de hoofdrol speelt. De schilderijen roepen herinneringen op aan warme lome zomerdagen, of krakende koude winters op het ijs. Kleuren die je voeden, omarmen, troosten. 

Behalve kleur, is structuur en ordening een vast gegeven. Kleuren worden als stroken stof geweven, of gestapeld als in een gebouw. In de meest recente werken wordt de structuur losser en losser, het licht glipt erin, eerst voorzichtig, maar allengs meer en meer.  

Het oeuvre van Piet Rogie vertelt het verhaal van de zoektocht naar die ene perfecte combinatie van kleuren, lichtinval, structuur en beweging: de reis van Rogie als beeldend kunstenaar.Share by: