HOMMES, kunst en projecten 
(de publieksnaam van stg. Hommes Foundation)
Maximiliaanstraat 19d, 3082 EA Rotterdam / Nederland
T +31(0) 624715144 - Email  info@hommes.nl

Boijmans moet open!

Boijmans moet open!
Burgerinitiatief ingediend op 14 nov 
Hoe gaat het verder?

In 2019 sloot Museum Boijmans Van Beuningen voor een renovatie en verbouwing. Die zou aanvankelijk
7 jaar duren. In 2021 werd gesproken over 3 jaar verlenging, dus tot 2029. Inmiddels stapelen de knelpunten zich op en is het totaal onduidelijk wanneer het verbouwde museum open kan gaan. 
Het budget is nog onvoldoende, er is  geen overeenstemming over de verbouwing, een aannemer is nog niet gevonden.
Museum Boijmans Van Beuningen heeft een zeer belangrijk functie zowel in de stad Rotterdam als in de regio, landelijk en internationaal. Een hele  generatie jongeren zal in de stad opgroeien zonder een groot en stedelijk divers museum te kunnen bezoeken, waar topstukken zijn te bewonderen, 
maar ook klein en fragiel werk van designers, ontwerpers en werk van Rotterdamse beeldend kunstenaars. Alles ligt voor jaren opgeslagen in het depot.  
Alhoewel internationaal en landelijk publiek wellicht zal uitwijken naar andere kunst- en designmusea, 
is er ook altijd een publiek van buiten de stad en de regio geweest dat Boijmans met liefde en regelmaat bezocht. Dat publiek blijft nu weg uit Rotterdam en dat is alleen al economisch niet verstandig, maar
ook uit een oogpunt van Rotterdam Promotie is zo'n lange sluiting niet te verantwoorden. 
Daarnaast missen we natuurlijk de landelijke/internationale promotie van actuele Rotterdamse kunst. Boijmans is altijd ook een museum geweest voor levende Rotterdamse kunstenaars en dat podium valt nu langdurig weg. Terwijl Boijmans al decennia geldt krijgt voor de 
Stadscollectie. 
Voor de grote groep regionale en stedelijke bezoekers, variërend van mensen die elke week 
wel een bezoekje brachten tot jongeren van scholen die in Boijmans voor het eerste kennis maken met kunst, is er geen alternatief.  
Dit alles terwijl Museum Boijmans Van Beuningen 
wel de jaarlijkse subsidie van ruim 9 miljoen euro ontvangt. 
Museum Boijmans Van Beuningen wordt teveel gemist. Het kan niet zo zijn dat een stad als Rotterdam meer dan 10 jaar zonder stedelijk kunstmuseum moet doorkomen.
De voorgenomen openstelling gedurende drie weken toont aan dat een gedeeltelijke openstelling wel degelijk mogelijk is.
Daarom vragen wij de gemeenteraad om 
- Museum Boijmans Van Beuningen bij de voorwaarden voor de te verlenen subsidie 2025 -2028 te verplichten een semipermanent alternatief met gebruikelijke openingsuren aan te bieden, totdat het nieuwe en verbouwde museum open zal gaan;
- dat kan zijn openstelling van het gedeelte van het inmiddels asbestvrije gebouw;
- openstelling op een andere locatie, zoals in het Schielandhuis, of welke locatie dan ook;
- een permanent openstelling aan te bieden met wisselende tentoonstellingen uit het eigen bezit, in de grote leegstaande ruimte in het Depot.
 

 

In een Burgerinitiatief vragen wij de gemeente om aan de subsidievoorwaarden voor 2024 de voorwaarde te verbinden dat Boijmans zolang het museum niet definitief open kan gaan, een gedeeltelijke openstelling realiseert op een tijdelijke locatie in het gebouw of elders.
 
Als je
hier klikt vind je het officiële verzoek Burgerinitiatief en hier de langere toelichting.


Het Burgerinitiatief is op 14 november met ruim 400 handtekeningen overhandigd aan Theo Coskun, de voorzitter van de commissie Zorg, cultuur welzijn en sport van de gemeenteraad van Rotterdam.


Daarna heeft het college van B & W gereageerd. Klik hier voor de reactie van het college van B & W. Helaas wil het college het verzoek niet ondersteunen en schrijft in de brief:

Wij zijn erkentelijk dat vele Rotterdammers en leden vanuit uw raad zich in hoge mate betrokken voelen bij Museum Boijmans van Beuningen en zich hierover uitspreken in moties, schriftelijke vragen en dit initiatief. Samen met het museum werken wij hard aan de vernieuwing en renovatie van het Boijmans. Hoe goed invoelbaar en sympathiek de suggesties uit het initiatief ook zijn, in aanmerking nemende van wat bovenstaand opgeschreven is, zien we weinig ruimte om invulling te geven aan het initiatief. 


Op 10 januari as zal de commissie dan zowel het burgerinitiatief als het antwoord van het college bespreken. Je kunt deze vergadering life volgen als je hier klikt


Als je tijdens de commissievergadering in wilt spreken, dan kun je je tot 2 dagen voorafgaande aan de vergadering melden via insprekers@griffie.rotterdam.nl om in te spreken in de commissie.


De commissie zal in de vergaring van 10 januari een standpunt innemen. Daarna wordt het hele onderwerp in de voltallige gemeenteraad besproken. De datum is nog niet bekend. Op deze plek houden we je op de hoogte.

Share by: