Hommes galerie voor hedendaagse kunst
Charloisse Kerksingel 14 / 3082 DA Rotterdam / Nederland
T +31(0) 624715144 /  do. vij. za. van 2-6 open en op afspraak

Marit Dik

Marit Dik

Marit Dik (NL, 1957)
Het werk van Marit Dik bestaat vooral uit schilderijen (de laatste tijd veel landschappen in olieverf, al dan niet bevolkt door kleine figuranten) en uit diorama’s. In deze tentoonstelling is ervoor gekozen om de diorama’s en de nieuwe beelden te laten zien. Vrouwen, meestal jong, spelen daarin regelmatig de hoofdrol. Terwijl haar schilderijen ontstaan vanuit het “zien” gaan haar diorama’s meer over een “gedachte” die ze vorm wil geven of een gevoel dat haar bekruipt, denkend aan een bepaalde omgeving of ruimte. 
Het proces van het maken van een diorama is voor Marit Dik een vorm van spelen: het schuiven en bezig zijn met de samenstelling en materialen doet haar daaraan denken. Het heeft ook een prettige richting aan de focus doordat het meestal klein is.

Bepaalde onderwerpen en thema’s keren regelmatig in het werk van Marit Dik terug, zoals identiteit en het kantelpunt van jonge vrouw naar volwassen worden. Soms speelt zij met verwijzingen naar werken uit de kunstgeschiedenis. Haar recente belangstelling voor mythologische vrouwen, godinnen en archetypen leidde tot het maken van een tweetal grote vrouwbeelden. Het gaat alles behalve om een letterlijke interpretatie. De afmeting (groot) en het materiaal (stug) wezen de weg. Zoals in de diorama's zijn deze figuren geen echte sculpturen, ze zijn vanuit 2D gedacht.
Vrouwen die sterk en stug zijn als godinnen maar die ook hun kwetsbaarheid kennen. Misschien worden haar meisjes volwassen?

Share by: